Un aliment cu puteri miraculoase pentru sanatate: uleiul de masline

Inca din antichitate se considera ca uleiul de masline are virtuti afrodisiace.

Uleiul de masline este un produs natural rezultat in urma unui proces de fabricatie in acelasi timp simplu si delicat: culegerea manuala a maslinelor, spalarea si sortarea lor, apoi zdrobirea si malaxarea, presarea si decantarea lor pentru a extrage uleiul din apa.

In functie de ani, de tari si de regiuni, de tratamentele suferite si de aciditatea pe care o contine, uleiul de masline obtinut nu este acelasi in fiecare an.

Ca si vinul, uleiul de masline se imparte si el in buchete si produse de mana a doua. Trebuie studiata eticheta, pentru ca ea contine buchetele si denominatiile sale.

In general, este nevoie de 4 pana la 5 kilograme de masline pentru a produce un litru de ulei.

Marile buchete sunt vandute in general in sticle colorate, facute dintr-o sticla neagra, in general, pentru a proteja uleiul de lumina.

Afectiuni tratate cu ulei de masline

„XColesterolul marit – uleiul de masline reduce concentratia colesterolului LDL (colesterolul rau) fara sa scada nivelul colesterolului bun (HDL).
„X Hipertensiunea – in acest caz reduce presiunea sangelui, sistolica si diastolica. Astfel, este redus riscul de infarct.
„X Cancerul – poate sa incetinesca evolutia cancerului la san, precum si celelalte tipuri de cancer. De asemenea, dieta cu ulei de masline si legume poate reduce sansele de aparitie a cancerului cu 75%.
„X Problemele gastrointestinale – are capacitatea de a spori buna functionare a ficatului si permite eliminarea substantelor toxice din organism.
„X Osteoporoza – uleiul de masline ajuta la mentinerea densitatii oaselor si la protejarea impotriva osteoporozei.
„X Artritele reumatice – uleiul de masline reduce sansele aparitiei acestora cu 75%.
„X Diabetul – uleiul de masline are efecte benefice si in tratamentul unor forme de diabet.
Nu ramane decat sa consumati cu multa incredere acest elixir de sanatate.

uleiul de maslineIn functie de calitatea sa, de savoarea pe care o are, pretul unui litru de ulei poate varia considerabil.

Astazi, copacul de maslin se mai cultiva in SUA si Australia. Uleiul de masline este un produs natural obtinut din boabele de masline.
Putine calorii si multe vitamine
Uleiul de masline joaca un rol esential in prepararea mancarurilor, carora le da un gust cu totul special. Alaturi de otet si de sare, uleiul de masline este ideal pentru conservarea mancarurilor (carne, peste, legume, branza).
Dulciurile gatite cu ulei de masline sunt, de asemenea, delicioase.
Uleiul de masline este folosit si in tratamentul unor afectiuni, fiind considerat un element de baza in compozitia multor medicamente si produse cosmetice.

Uleiul de masline contine acizi organici, vitamine, hidrocarboni, minerale. Fara indoiala, cel mai bun ulei de masline este cel “extra-virgin”, facut direct din sucul de masline. Acest tip de ulei poate fi folosit in locul grasimilor de animale si chiar in locul untului. Uleiul de masline are efecte miraculoase asupra gustului atunci cand este folosit alaturi de suc de lamaie, otet si oua, in prepararea sosurilor de la aperitive. Grasimile de animale nu au agenti anti-oxidanti, de aceea mancarurile in care se folosesc nu au o rezistenta foarte mare la caldura.

Acesta este marele avantaj al uleiului de masline fata de celelalte tipuri de ulei. Studii recente au aratat ca uleiul de masline “extra-virgin” poate sa reziste si unei temperaturi de 200 grade C. De asemenea, si uleiul rafinat de masline are o rezistenta mai mare la caldura decat multe alte grasimi de animale. A fost dovedit stiintific ca uleiul de masline absoarbe mai putine grasimi decat orice alt gen de ulei.

Leave a Reply