Aplanarea conflictelor, o provocare pentru ambii parteneri

Nu exista persoana sa nu se fi certat vreodata… Acasa, in familie, la serviciu, in trafic, in autobuz, la coada la pasapoarte, indiferent de loc, oamenii obisnuiesc sa-si exprime nemultumirile atunci cand nervii lor sunt pusi la incercare. Astfel, apar conflictele, mai mici sau mai mari, in functie de cum stim sa le gestionam. Se spune ca femeile sunt mai pacifiste si ca ele incearca, chiar daca fac un compromis, sa aplaneze discutiile in contradictoriu. De multe ori acestei trasaturi, am spune noi pozitive, ii este atribuita o conotatie nu atat de avantajoasa pentru propria ei imagine. Astfel, femeia ajunge sa fie vazuta ca fiind o fiinta moale, care nu isi sustine punctul de vedere si renunta la convingerile ei cu scopul de a rezolva conflictul. Gresit… Sa vedem, pana la urma, cum stau lucrurile!

Barbatii sunt mai permisivi

conflict intre parteneriAu fost facute experimente psihologice pe aceasta tema. Spre exemplu, a fost luat un grup de studenti si unul de studente. Pe rand, ei au fost pusi in situatia de a juca rolul gardienilor si cel al detinutilor. Scopul era acela ca detinutii sa-i induplece pe gardieni sa le lase o oarecare libertate. Atunci cand studentele au jucat rolul gardienilor, ele au fost complet intransigente. Barbatii, in schimb, au fost ceva mai intelegatori, mai permisivi. Concluzia este aceea ca femeile nu au fost deloc flexibile. Acest fapt demonstreaza ca ele pot fi destul de taioase si nu au maleabilitate in dialog“, a mentionat psihologul specializat pe consilierea de cupluri Danut Negru.

Urmeaza un mare “dar”… Lucrurile nu stau tot timpul asa, ci numai cand este vorba despre relatiile in care nu sunt implicate sentimente profunde. “In conditiile in care la mijloc sunt sentimente, adica in viata personala a femeii, in cuplu sau familie, se intampla ca femeile sa fie mai bune mediatoare de conflict. Sunt mai bune diplomate. De aceea, ele au capacitatea de a rezolva un conflict mai repede decat ar putea sa o faca un barbat“, a completat psihologul. De cele mai multe ori, femeile au grija sa-si exprime si punctul de vedere, fara a da impresia ca se lasa calcate in picioare. De aceea, se poate spune ca, in cuplu, femeia poarta ramura de maslin!

Leave a Reply