Carnea, de neinlocuit in mesele zilnice

O masa mai sanatoasa trebuie sa contina carne sau nu?”

Este probabil una dintre cele mai dezbatute intrebari legate de nutritie.

Fiecare aliment are rolul sau in mentinerea unui corp sanatos.

In timp ce unii sustin ca un stil de viata vegetarian este mult mai sanatos, dar si mai corect (drepturile animalelor, cruzimea fata de animale etc.), trebuie sa recunoastem importanta carnii din alimentatia zilnica.

.

Valoarea nutritionala a diferitelor tipuri de carne (la 100g)

calorii carne

Marele avantaj al consumului de carne este cantitatea mare de proteine. Insa, aceste proteine vin la pachet cu grasimile. Din tabel se poate observa ca cea mai buna sursa de energie si proteine este carnea de miel, urmata de carnea de vita. Se observa ca centura de campion o detine somonul cu doar 6g de grasimi la 100g. Cu doar 2g mai putine proteine, dar cu aproape 0 grasimi, nu este de mirare de ce multe persoane prefera codul. Sunt doar doua exemple de pesti, a caror carne sunt o sursa buna de vitamine (A, D si E) si desigur, de Omega-3.

Surse de Omega-3

Pe langa unele seminte si plante care contin acest acid gras, Omega-3 este gasit in cantitati mari si in animalele ierbivore si pesti. Consumul de somon si miel reprezinta o metoda buna de a adauga in alimentatie Omega-3.
Acest acid gras este prezent in cloroplastele plantelor, prin urmare, animalele hranite cu iarba contin Omega-3 in cantitati destul de mari.

Alti nutrienti

O sursa buna de vitamina D o reprezinta ouale, ficatul de vita si pestele. Acest nutrient important este sintetizat, de obicei, din colesterol, dar doar daca exista suficienta expunere la soare. Lipsa vitaminei D poate duce la scaderea densitatii osoase, scleroza multipla, rahitism si imunitate slaba.

Laptele, carnea si soia sunt alimente bogate in fosfor, care este foarte important pentru structura osoasa si pentru sistemul nervos.

Un alt nutrient important este fierul. Acesta face parte din hemoglobina, care da culoarea rosie celulelor sangvine si ajuta la transferul de gaze. Carnea rosie, carnea de pui si pestele sunt bogate in acest metal. O dieta vegetariana poate rezulta intr-o deficienta de fier, care poate duce la anemie (numar scazut de celule rosii din sange).

Un rol important in prevenirea anemiei il joaca si vitamina B12. Este indicat ca un adult sa consume cel putin 2 micrograme de B12 zilnic, vitamina ce se gaseste in ficat, crustacee, carne si produse lactate.

Echilibrul reprezinta sanatate

In conformitate cu recomandarile specialistilor, 12% din alimentatia zilnica trebuie sa contina mancaruri bogate in proteine – de exemplu carne, oua sau fasole. Este indicat, de asemenea un consum de peste de doua ori pe saptamana. Consumul de carne rosie nu trebuie sa depaseasca doua mese pe saptamana si trebuie sa fie evitate alimentele procesate.

Leave a Reply