Ce trebuie sa stim despre fertilitate

Intalnim la tot pasul femei care raman insarcinate, cu toate ca nu-si doresc sau nu-si pot permite sa aiba mai multi copii. De asemenea, sunt destul de multe situatiile in care familiile “cu dare de mana” nu pot avea un mostenitor din cauza unor probleme de sanatate.

Iata raspunsurile catorva intrebari despre fertilitate, cauzele acestei afectiuni si cateva concluzii practice pe aceasta tema.

1. Barbatii pot deveni tatici la orice varsta?
Nu toti barbatii raman fertili pana la varste inaintate, chiar daca sotiile sunt tinere si frumoase si au multi prieteni de familie tineri. Depinde de puterea de convingere a sotiei.

2. Este normal ca o femeie care are cicluri menstruale normale sa nu aiba ovulatie?
Da. Ciclurile anovulatorii insotesc starile de hiperfoliculinemie, sindromul ovarelor micropolichistice s.a.

3. Exista medicamente sau substante chimice care utilizate frecvent pot duce la infertilitate?
Da. O serie de medicamente ca cimetidina, eritromicina, nitrofurantoinul, spironolactona, sulfasalazina, tetraciclina, drogurile (cocaina, marijuana), steroizii anabolizanti reduc semnificativ fertilitatea cuplurilor.

fertilitate4. De ce in familiile nevoiase se nasc, de obicei, multi copii?
In realitate numarul mare de copii in familiile sarace se datoreaza nivelului scazut de educatie sanitara. Membrii acestor familii nu au notiuni de contraceptie sau planificare familiala si de multe ori isi incep viata sexuala timpuriu. Aceste cupluri au, de obicei, un grad ridicat de infertilitate, din cauza lipsei unei metode eficiente de programare a nasterii si a numarului crescut de boli cu transmitere sexuala care induc infertilitate.

5. Care sunt cauzele infertilitatii?
Cauzele infertilitatii feminine sunt de obicei disfunctia ovulatorie sau trompele infundate, dar pot fi si neexplicabile. La barbati, infertilitatea poate fi determinata de infectii, varicocel sau de factori congenitali.

Concluzii practice

– Infertilitatea se defineste ca fiind incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil, pe parcursul a 12 luni de viata sexuala regulata;
– Consultul cuplurilor infertile implica ambii parteneri si incepe de obicei cu barbatul;
– Cel mai important factor de infertilitate a cuplului il constituie varsta femeii;
– Ovulatia poate fi monitorizata prin simpla masurare a temperaturii bazale a corpului;
– Infectiile pot induce infertilitatea;
– Drogurile, anumite medicamente, fumatul si obezitatea sunt factori cauzatori de infertilitate.

Leave a Reply