Secretori sau non-secretori

Desi toata lumea poarta un antigen de grupa sanguina in celulele sanguine, unii oameni au si antigene de grupa sanguina care plutesc liber in secretiile organismului. Acesti oameni sun numiti secretori, deoarece ei isi secreta antigenele de grupa sanguina in saliva, mucus, sperma si alte fluide ale organismului. Pe langa sange, grupa sanguina a unui secretor se poate afla si din aceste fluide. Secretorii reprezinta aproximativ 80% din populatie, iar non-secretorii 20%.

Statutul de secretor are implicatii importante in aplicarea legii. O proba de sperma recoltata de la victima unui viol poate fi folosita pentru a ajuta la condamnarea violatorului, daca el este secretor si daca grupa sanguina se potriveste cu grupa sanguina identificata in sperma. Totusi, daca el se incadreaza in populatia mica de non-secretori, grupa lui sanguina nu poate fi identificata din nici un fluid, cu exceptia sangelui.

Persoanele care nu isi secreta antigenele de grupa sanguina in alte fluide in afara sangelui sunt denumiti non-secretori. Statutul de secretor sau de non-secretor este independent de grupa sanguina in sistem ABO; acest statut este controlat de o alta gena. Astfel, o persoana ar pSecretori sau non-secretoriutea avea grupa sanguina A secretor, iar alta grupa sanguina A non-secretor.

Deoarece secretorii poseda mai multe locuri in care sa isi plaseze antigenele de grupa sanguina, ei prezinta o expresie pronuntata a grupei sanguine in organism decat non-secretorii. A afla daca sunteti secretor sau non-secretor este la fel de usor cu a va afla grupa sanguina in sistem ABO. Cea mai obisnuita cale de a determina statutul de secretor implica testarea salivei pentru prezenta activitatii de grupa sanguina. Nu este un test uzual, desi exista catev laboratoare care efectueaza acest test la un pret mic.

Leave a Reply