Cele mai importante semne ale sarcinii

Sarcina este starea fiziologica a femeii ajunsa la maturitate sexuala, prin care trupul si psihicul ei realizeaza armonia deplina, implinirea menirii sale biologice si sociale. Sarcina dureaza din momentulfecundatiei pana la expulzarea produsului de conceptie. Exista doua tipuri de sarcini:

  • Uterina (normala) cand oul se grefeaza si se dezvolta in cavitatea uterina
  • Extrauterina, cand grefarea se face in afara cavitatii uterine.

In medie, sarcina dureaza 40 de saptamani, iar data probabila a nasterii se stabileste in raport cu data ultimei menstruatii.

Cele mai importante semne ale sarcinii sunt:

  • incetarea menstruatiei (in cazuri rare femeia poate sa aiba una sau doua luni sangerari care pot fi interpretate ca fiind menstruatii, aceste fiind, de fapt, metroragii, ale caror cauze trebuie carcetate)
  • greturi, salivatie exagerata, varsaturi, lipsa poftei de mancare (unele femei nu mai suporta mirosul de tutun, de mancare sau de parfum), constipatie, balonare
  • uterul se dezvolta si, prin urmare, abdomenul se mareste cu cat sarcina inainteaza
  • sanii se maresc vizibil, devin mai grei, se intaresc, areolele mamare se maresc.

De asemenea, sarcina poate fi unica – in cavitatea uterina se afla un singur fat, sau multipla (gemelara), cand in cavitatea uterina se dezvolta doi sau mai multi feti, in acelasi timp. In cazul in care sarcina gemelara rezulta din fecundarea a doua ovule ajunse la maturitate in acelasi timp, de catre doi spermatozoizi, se numeste bivitelina, intrucat exista doua placente cu doua pungi amniotice. Fetii pot fi de acelasi sex sau de sex diferit, dar nu sunt identici. In cazul in care sarcina gemelara provine dintr-un singur ovul fecundat, care la inceputul fecundarii se dedubleaza, formand doua oua, se numeste sarcina univitelina. In acest caz, copiii sunt intotdeauna de acelasi sex si perfect asemanatori intre ei. In general, copiii rezultati in urma unei sarcini gemelare sunt sub greutatea normala, motiv pentru care acestia necesita ingrijiri speciale dupa nastere.

sarcinaCum iti dai seama ca esti insarcinata?

Testele de sarcina functioneaza pe principiul detectarii unei substante hormonale ( gonadotropina corionica umana) specifice in sange sau in urina, substanta care este prezenta doar atunci cand femeia este gravida. Aceasta substanta, gonadotropina corionica umana, se numeste colocvial hormonul sarcinii.

Pentru a afla daca sunt sau nu insarcinate, multe femei apeleaza la cea mai simpla metoda de depistare, care consta intr-un test de urina, acesta avand avantajele ca este relativ ieftin, usor de procurat, din farmacii sau din hipermarketuri, simplu de folosit putand fi aplicat acasa fara asistenta medicala. Rezultatul testului se interpreteaza potrivit instructiunilor din prospectul testului de sarcina. In cazul in care va aflati in fata unui rezultat pozitiv, este necesar sa va faceti o programare la un medic de specialitate, acesta urmand ca, dupa un test de sange si o examinare pelviana, sa confirme sau sa infirme diagnosticul de sarcina.

Astfel, testele de sange va pot spune daca ati ramas insarcinata intr-un interval de 6-8 zile dupa ovulatie (dupa ce ovarul a secretat un ovul), iar testele de urina pot detecta sarcina dupa circa doua saptamani de la ovulatie. Exista si teste de urina mai sensibile care va pot spune daca sunteti gravida la 6 zile dupa conceptie sau la o zi de intarziere a menstruatiei. De la test la test, procedura de aplicare difera, de asemenea difera si timpul de asteptare pana la evidentierea rezultatului, este importanta citirea completa si respectarea prospectului care insoteste testul pentru a fi aplicat corect, in caz contrar fideliattea acestuia scazand.

Testele de urina au o fidelitate mare, acuratetea acestora fiind de 97% – 99%. Daca insa testul nu este aplicat corect, fidelitatea scade. Majoritatea testelor recomanda sa se repete procedura peste cateva zile, pentru a diminua probabilitatea de eroare. Indiferent de rezultat, pentru mai multa siguranta trebuie sa contactati medicul.

Leave a Reply