Sistemul Rh – Pozitiv sau negativ

Cand testam grupa sanguina a pacientilor in cabinetul meu, ei intreaba aproape imediat daca sunteti negativi sau pozitivi. Multi oameni nu isi dau seama ca acesta este un sistem individual separat de clasificare sanguina numit Rhesus sau sistem Rh si nu are nici o legatura cu grupa sanguina in sistemul ABO – desi are o latura importanta pentru femeile insarcinate.

Sistemul Rh este denumit dupa maimuta Rhesus, un animal de laborator folosit in mod curent, al carei sange a fost descoperit prima data. Multi ani a ramas un mister pentru medici motivul pentru care unele femei cu o prima sarcina normala dezvoltau complicatii la cea de-a doua, ajungandu-se adesea la avort si chiar la decesul mamei. In 1940, s-a descoperit ca aceste femei aveau o grupa sanguina diferita de cea a copiilor lor, care preluau grupa sanguina de la tata. Copii erau Rh+, ceea ce inseamna ca purtau antigenul Rh in celulele lor sanguine. Mamele lor erau Rh-negative, ceea ce inseamnaca acest antigen lipsea din sangele lor. Spre deosebire de sistemul ABO, in care anticorpii fata de alte grupe sanguine se dezvolta de la nastere, persoanele Rh-negative nu produc anticorpi fata de antigenul Rh decat daca sunt initial sensibilizate.

Sistemul Rh - Pozitiv sau negativAceasta sensibilizare se produce de obicei atunci cand se produce schimbul de sange intre mama si fat in timpul nasterii, astfel daca sistemul imunitar al mamei nu are destul timp sa reactioneze la primul copil. Totusi, daca se produce o sarcina ulterioara cu un alt copil Rh+, mama, deja sensibilizata, va produce anticorpi fata de grupa sanguina a coplului. Reactiile la factorul Rh se pot aduce doar la femeile Rh-negative care concep copii cu tati Rh+. Femeile Rh+, 85% dni randul populatiei, nu au de ce sa se ingrijoreze. Desi sistemul Rh nu are importanta prea mare in privinta dietelor sau a bolilor, el este cu siguranta un factor important pentru femeile insarcinate care sunt Rh-negative.

DACA AVETI………………DAR NU AVETI………………….SUNTETI
.
Antigen Rh……………….Anticorpi anti-Rh………………Rh-pozitiv
Anticorpi anti-Rh………..Antigen Rh ……………………..Rh-negativ

Leave a Reply