Stiinta din spatele cetonei de zmeura

cetona de zmeuraCetona de zmeura a devenit populara in urma emisiunii doctorului Oz, difuzata in februarie anul trecut. In emisiune, aceasta o numea “miracol la sticla“, laudandu-i proprietatile de stimulare a arderii grasimilor si a metabolismului, dar in mod special calitatea de a avea zero efecte secundare.

Promovarea intr-o emisiune de sanatate generala de renume a dus la o crestere abrupta in popularitatea produsului si implicit, la aparitia scepticilor care critica graba cu care au fost acceptate toate aceste afirmatii despre produs.

Raspunsul la problemele ridicate de sceptici vine din partea stiintei:

Cetona de zmeura – particularitati generale

Cunoscuta si ca p-hidroxibenzil acetone, cetona de zmeura este un compus ce se extrage nu doar din fructele cu acelasi nume, comandaci si din alte numeroase fructe de padure, aceasta fiind responsabila in principal cu gustul si aroma fructelor.

In industrie, aceasta se foloseste drept produs aromatic in cosmetice si mancarurile procesate. Doar de curand s-a lansat pe piata produselor de slabit, in urma descoperirilor bazate pe studiile pe rozatoare, din Japonia si Corea. Studiile au dezvaluit ca in doze mari, aceasta are un efect de ardere rapida a grasimilor. Aceste efecte descoperite prezinta similaritati cu efectele altor compusi activi precum Efedrina si Sinefrina, insa fara riscurile de sanatate aferente acestor ingrediente ale pastilelor de slabit clasice.

Cetona de zmeura este o substanta non-stimulanta, cu aroma si gust de zmeura, desi anumite persoane pot simti si un gust vag de plastic la primele cateva administrari.

Surse

Cetona de zmeura se extrage in principal din fructul cu acelasi nume, intr-un raport de aproximativ 4 mg pe kilogram si are o structura similara cu Capsaicina si Sinefrina. Compusul se gaseste in multe alimente, in mod special in zmeura, afine si mure, insa datorita cererii imense, majoritatea produselor existente pe piata sunt sintetizate.

Cetona de zmeura – extractul ce dizolva grasimea

Ce spun oamenii de stiinta despre efectele cetonei de zmeura?

Efectul lipoliptic (de ardere a grasimilor)

Majoritatea experimentelor in ceea ce priveste efectele acestui compus au fost efectuate pe subiecte animale, mai exact rozatoare, iar rezultatele din doua laboratoare din tari diferite, la diferenta de 5 ani intre studii, confirma efectul acesteia in combaterea obezitatii si arderea grasimilor.

Cetona de zmeura, ca si capsaicina si sinefrina, sunt compusi asemanatori din punct de vedere structural si au efect la nivelul activitatii lipoliptice, cu alte cuvinte, joaca un rol important in descompunerea grasimii la nivel celular.

Pe parcursul acestor experimente, oamenii de stiinta asiatici au testat cetona de zmeura pe rozatoare tinute in prealabil pe o dieta bazata in exclusivitate din grasimi. Dupa o administrare intensiva de 10 saptamani, s-a descoperit o scadere a tesutului adipos in ficat si zona viscerala (abdominala), scadere substantiala in masa corporala totala si o reducere a predispozitiei catre obezitate pe parcursul vietii acestora.

Efectul asupra metabolismului

Pe langa efectul de descompunere a grasimii, in urma studiului efectuat in 2010 in Coreea, s-a descoperit si o relatie intre cetona de zmeura si adiponectina, o proteina care ajuta la reglarea metabolismului in corpul uman si care, cu cat este mai abundenta in organism, cu atat depunerile de grasime sunt mai scazute. In urma studiilor pe celule in vitro, s-a descoperit ca administrarea cetonei de zmeura in vederea slabirii creste secretia adiponectinei si implicit stimuleaza metabolismul lenes, cunoscuta drept una din cauzele principale pentru cresterea necontrolata in greutate. Un metabolism mai “vioi” inseamna si mai multa energie ce poate fi canalizata catre exercitii fizice sau un stil de viata mai activ.

cetona de zmeura - functioneaza sau nuAdministrarea cetonei de zmeura in timpul sarcinii

Ceaiul de frunze de zmeura este recomandat gravidelor pentru scurtarea perioadei de travaliu, insa fructele in sine sau cetona de zmeura nu au demonstrat pana in momentul actual nici un efect advers daca au fost consumate in cantitatile recomandate de catre medici.

Suplimentele naturale pe baza de cetona, sub forma de comprimate de 100 mg pe zi, sunt listate in Statele Unite ale Americii drept produs fara contraindicatii pentru femeile gravide.

Siguranta si efecte adverse ale cetonei de zmeura

Nu exista nici o dovada a unei interactiuni negative a consumului de cetona de zmeura cu organismul uman.

S-au testat doze soc, de peste 10 ori peste dozele recomandate, iar la nivelul celulelor adipoase nu s-a inregistrat nici un efect daunator. La studiile pe sobolani, doza de 100 mg/kg, din nou mult peste doza recomandata pentru oameni, nu a inregistrat nici un efect advers sau alterare a starii de sanatate pe termen lung sau scurt.

Leave a Reply